Cześć! Niestety obecnie nic nie widać, ale na oko raczej nie jest dobrze określać zapotrzebowanie, ze względu na fakt, że możemy nie doszacować lub przeszacować ilość energii, którą potrzebujemy. Zachęcam do skorzystania z poniższego kalkulatora:
Cześć! Jak chcesz zacząć redukcję to najlepiej oblicz swoje zapotrzebowanie korzystając z poniższego wzoru: http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne.
Cześć! Powinieneś podać swoją aktualną wagę, tak aby wiedzieć ile teraz Twój organizm potrzebuje kalorii aby nie przybrać ani nie schudnąć i wtedy dopiero odjąć kalorie aby być na deficycie kalorycznym. Aby obliczyć swoje zapotrzebowanie skorzystaj ze wzoru dostępnego tutaj -> http://www.sfd.pl/-t276436.html . Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto [...]
Cześć! Jesteś młody, także wymiarami nie musisz się przejmować, bo jeszcze nie skończyłeś rosnąć i jeszcze wiele zmian w wyglądzie przed Tobą. Jedną z rzeczy, która pomoże Ci w utrzymaniu niskiego poziomu tkanki tłuszczowej jest to w jaki sposób będziesz jadł. Aby wiedzieć ile powinieneś jeść zachęcam byś zerknął na kalkulator poniżej. Jedną z [...]
Cześć! Na samym początku powinieneś sprawdzić jakie jest Twoje "0 kaloryczne", czyli ilość kalorii jakiej potrzebujesz by funkcjonować i nie zyskiwać ani nie przybierać na masie biorąc pod uwagę całą Twoją aktywność. Możesz obliczyć, to na kalkulatorze tutaj:
Cześć! Jeżeli chcesz zrobić redukcję to najpierw powinieneś obliczyć ile kalorii powinineś spożywać. Wzór do obliczeń znajdziesz tutaj - http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]
Cześć! Jeżeli chcesz zrobić redukcję to najpierw powinieneś obliczyć ile kalorii powinineś spożywać, a nie szacować. Wzór do obliczeń znajdziesz tutaj - http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. [...]
Cześć! Najprościej gdy skorzystasz z wzoru ponizej: http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne. Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki [...]
Cześć! Jeżeli chcesz szybko obliczyć ile kalorii Twój organizm potrzebuje, to zapraszam do zerknięcia na tą stronę ->http://www.sfd.pl/-t276436.html, tutaj znajdziesz wzór na jego obliczenie. Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. [...]
Cześć! Jeżeli makro już masz wyliczone, to podział makroskładników jest relatywnie prosty: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki [...]
Cześć! Na samym początku w okresie masowym ważna jest dieta jak i trening. Zacznij od wyliczenia swojego zapotrzebowania korzystając ze wzoru -> http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami [...]
Zapewne zdążyłeś się zorientować, że większa ilość białka w diecie ma spore znaczenie dla obniżenia wagi ciała, odchudzania, redukcji. Tak, to prawda. Białko jest jeszcze bardziej przydatne podczas odchudzania niż w przypadku budowania masy mięśniowej. Wyższy udział białka w diecie przyspiesza tempo przemiany materii, może obniżać łaknienie i [...]
Cześć! Jest to sylwetka, która wskazuje bardzo dobry potencjał na rozbudowę. Jeżeli będziesz sumienny i dobrze ułożysz sobie żywienie, to możesz naprawdę fajną sylwetkę zbudować. Żeby wiedzieć ile powinieneś spożywać kalorii zapraszam do artykułu poniżej: Gdy odżywianie usystematyzujesz, to warto zadbać o dobry trening. Poniżej masz kilka [...]
Cześć! Na taką reakcję skóry witaminy zapewne nie będą remedium, ale na pewno będzie warto o nie ich niedobory zadbać. W takim przypadku należy zadbać o odpowiednie żywienie. Powinieneś wyeliminować produkty silnie przetworzone jak fast foody, słodycze i oleje trans. Zastowałbym poniższy podział makroskładników i źródeł pożywienia. Białko [...]
Cześć! Patrząc na Twoją dietę widzę, że jest uboga w źródła białka pochodzenia odzwierzęcego. Warto by było abyś w każdym posiłku miał 30g białka pochodzenia odzwierzęcego, to jeden z makroskładników, który zapewni Ci sytość. Drugim jest tłuszcz, którego jest relatywnie mało w diecie. Postaraj się podzielić sobie makroskładniki w taki sposób: [...]
Cześć! Nie piszemy tutaj planów treningowych. Możesz je znaleźć na stronie https://www.sfd.pl/lp/treningi-leksykon-treningow/, jest bardzo dużo treningów, które możesz dostosować do siebie i swoich możliwości sprzętowych. Biorąc pod uwagę Twoje wymiary myślę, że jesteś osobą początkującą, dlatego proponuję abyś wybrał trening typu Full Body [...]
Cześć! Sprawa jest relatywnie prosta. Sprawdź ile kalorii potrzebujesz, tutaj masz wzór - http://www.sfd.pl/-t276436.html Odejmij 300-500kcal od zapotrzebowania zerowego, zadbaj o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]
Cześć! Bardzo fajnie, że chcesz zacząć trenować w domu i to się bardzo chwali, jednak muszę Cię zmartwić w 3 miesiące, to dużej masy nie zrobisz, a dopiero tak naprawdę rozpoczniesz przygodę ze sportami siłowymi bądź sylwetkowymi. Chcąc zrobić masę mięśniową musisz wiedzieć, że powinieneś spożywać więcej kalorii niż potrzebujesz. Aby obliczyć [...]